Velencei-tó

Budapest és a Balaton között szinte középen helyezkedik el hazánk harmadik legnagyobb természetes állóvize, a 26 km²-es Velencei-tó. A víztükör egyharmadát kisebb-nagyobb nádszigetek és összefüggő nádasok alkotják, melyek ideális tartózkodási helyei többezer vízimadárnak. Kedvező földrajzi és éghajlati adottságai, strandolásra és horgászásra alkalmas vize, különlegesen gazdag geológiai értékei és szépségei miatt százezrek kedvelt üdülő- és pihenőhelye.

Már az őskorban is lakott volt kedvező halászati és vadászati lehetőségei miatt, míg az első írásos emlék 1009-ből származik. A tónak nagyon változatos múltja volt (néha kiáradt, néha kiszáradt) egészen az 1960-as évekig, amikor véglegesen megoldották vízszintszabályozását, melyet követően az ország egyik legkedveltebb üdülőhelye lett. Sok híresség született vagy élt a tó mellett (pl. Vörösmarty Mihály, Gárdonyi Géza, Vajda János, Hermann Ottó.), akiknek emlékét szépen helyreállított épületek, múzeumok őrzik.

A tó hihetetlenül gazdag madár- és növényvilágának zavartalan életét ma már 420 hektáros rezervátum és kutatóállomás, továbbá természetvédelmi területek biztosítják. A tó északi oldalán végighúzódó Velencei-hegység szinte egy geológiai múzeum, melynek érdekes és ritka képződményeit (egyedi és csoportos sziklaalakzatok, ingókövek, kőtengerek, gránitkapuk, barlangok, stb.) a túrautakon turisták tízezrei látogatják. Nagy élmény a hegyoldalban elhelyezkedő nádfedeles présházak, pincék és lakóépületek látványa éppúgy, mint a borúton az egyre ismertebb és közkedveltebb Velencei-tó környéki nedűk kóstolgatása.

A korábbi fejlesztések eredményeként elkészült Agárdi Termál- és Gyógyfürdő európai színvonalú fürdőkoplexummá vált. Szép természeti környezetben 900 m²-es vízfelülettel (nyitott, fedett és élménymedencék) és a legmodernebb gyógyászati kezelésekkel várja a szakképzett személyzet egész évben a gyógyulni és kikapcsolódni vágyó vendégeket. Az 1000 méter mélyről érkező, ásványi anyagokban rendkívül gazdag termálvíz gyógyhatása közismert. A fizikoterápiás kezelések és balneoterápiás szolgáltatások rendkívüli regenerálódási lehetőséget biztosítanak a mozgásszervi- és reumás betegségekben szenvedőknek, valamint segítenek a nőgyógyászati problémák megszűntetésében. Az üdülők kényelmét, kulturált szórakozását és egy feledhetetlen nyaralás élményét hivatottak biztosítani a különféle hajótúrák és kirándulások, a lovasiskolák, a Pop Strand, a Sport Beach, a diszkók, a hangulatos vendéglők és a Velencei-nyár rendezvénysorozat számtalan lehetősége.

A Velencei-tó hazai és külföldi vendégek körében egyaránt kedvelt, ennek köszönhetően évről évre növekszik az ideérkező pihenni és gyógyulni vágyók száma.

 

 

Balaton

A Balaton 596 km²-es területével Közép- és Nyugat-Európa legnagyobb tava, átlagos vízmélysége 3-4 méter. Már a kőkorszaktól emberek lakták környékét, melyet számtalan régészeti lelet tanúsít. A tó élete meglehetősen érdekes és változatos volt (néha kiszáradt, néha kiöntött), míg a mai Sió-csatorna többszöri rekonstrukciójával sikerült a szabályozás alapfeltételeit megteremteni.

A tó idegenforgalmi képbe kerülése csak mintegy 200 éve kezdődött el, s 150 éve indult el számottevő fejlesztése. A Balaton igazi karrierje az 1950-es években kezdődött, amikor infrastruktúrája és szálláshálózata viharos gyorsasággal a sokszorosára növekedett. A Balaton és környékének éghajlati, földrajzi, egészségügyi, kulturális, gasztronómiai és szórakozási lehetőségeinek felsorolására egy ilyen rövid ismertetőben lehetetlenség vállalkozni, ezért csak megemlítünk néhány dolgot.

A tókörnyék éghajlata kiegyenlített, kellemesen enyhe az óriási víztömegnek is köszönhetően. A hatalmas vízfelület mellett a tó elég sekély, melynek következtében jól átmelegszik a vize, s a nyári hónapokban 23-24 C°-ra, a kánikulában 26-27 C°-ra is felmelegszik. A víz enyhén lúgos kémhatása, gazdag kálcium- és magnéziumsó tartalma, továbbá a nagy vízfelület miatt pormentes, tiszta és egészséges levegő gyógyhatása kiváló. A Balaton-környék különleges gyógyforrásai és gyógyfürdői pedig méltán világhírűek (pl. Hévíz, Balatonfüred). A vízi sportélet egyre jobban fejlődik, a kikötők és más szolgáltatók számának növekedésével ma már egyre többen vitorláznak és sokan kezdenek evezni, csónakázni, szörfözni is. A Balaton-átúszó verseny mellett számtalan más vízi és szárazföldi sportrendezvényen vehetünk részt. A horgászati lehetőségek ma már mindenhol biztosítottak, s tömegek mondhatják el : a balatoni hal íze fenséges.

A napfényes órák magas száma, a sajátos klíma, a hegyoldalak vulkanikus talaja, a jó szőlőfajták és a gazdák szakértelme kiváló minőségű borokat hoztak létre (pl. Badacsonyi Szürkebarát, Csopaki Olaszrizling, stb.), melyeket érdemes megkóstolni a hangulatos borozókban. A tó körül éttermek százai állnak rendelkezésre magyar és nemzetközi konyhai kínálattal, hal- és vadspecialitásokkal. A szórakozási lehetőségek szinte egyedülállóak : lovasiskolák, diszkók, sportpályák, mozik, szabadtéri színpadok és rendezvények, kulturális találkozók, ifjúsági rendezvények, fesztiválok sokasága vár ránk.

 

Kapcsolat :

 

Telefon :  06-30-249-4941

Honlap :  www.pannonutazas.hu

Pannon  Szálláscentrum

Honlap : www.pannonutazas.hu               Telefonszám : 06-30-249-4941

Velencei-tavi szálláshelyek

Kezdőlap

Üdülési  területek

Balatoni  szálláshelyek

Képgaléria

Fontos  információk

Megrendelés,  foglalás

Különleges  igények

Cégadatok

Üdülési területek